Zo vervoer je vloerkleed in een auto
Bijzondere auto's

Zo vervoer je vloerkleed in een auto

Een vloerkleed is een echte blikvanger in je woning, zeker wanneer het pas nieuw is. Natuurlijk is het een beetje jammer als je jouw pas gekochte kleed met de auto uit de winkel ophaalt, en er thuis achter komt dat tijdens het vervoeren schade is ontstaan. Gelukkig kun je dat voorkomen met een paar simpele voorzorgsmaatregelen. Lees hier hoe je een vloerkleed veilig met de auto vervoert.

Maak de auto schoon

Als je jouw auto intensief gebruikt is het interieur waarschijnlijk niet brandschoon. Al voordat je het fijne sisal vloerkleed of wollen tapijt thuis neerlegt, kan het vlekken of andere verontreinigingen oplopen wanneer je het zomaar in je auto legt. Reinig dus even het interieur en stofzuig of poets de hondenharen, de gesmolten chocolade en het kiezelgruis van de banken en vloer. Een andere snelle oplossing is om een oud maar schoon kleed in het interieur te leggen, zodat dit een barrière vormt tussen het nieuwe vloerkleed en eventuele vuiligheid.

Rol het kleed op

Net als een poster kan je een vloerkleed het beste oprollen. Daardoor neemt het minder ruimte in en wordt het makkelijker vervoerbaar. Vouw het nooit op, gezien dit permanente vouwen en zelfs scheuren in de rug van het kleed kan veroorzaken. Sommige kleden van stugge vezels, zoals een sisal vloerkleed, laten zich niet eenvoudig oprollen en kunnen daardoor ook vouwen of scheuren oplopen. Dit soort vloerkleden kun je daarom het beste plat in je auto leggen.

Pak je tapijt in

Is je auto niet in de allerbeste conditie en steken er scherpe randen uit het interieur? Vervoer je tegelijk andere bouwmaterialen met het kleed? Of ben je thuis bezig met een verbouwing en gaat je kleed daar nog een tijdje in de vuurlinie liggen? In deze situatie kun je een nieuw sisal vloerkleed of ander tapijt het beste even inpakken voor je het in de auto legt. Eén of twee grote vuilniszakken of een zeiltje met ducttape doen wonderen. Nóg beter is noppenfolie, wat het kleed ook tegen stoten en krassen beschermt.

Draag het met z’n tweeën

Een groot tapijt kan erg zwaar zijn, zeker als het van een hoge kwaliteit is. Daarnaast is het moeilijk hanteerbaar vanwege de grote lengte en breedte. Hierdoor bestaat de kans dat je het in de modder of straatvuil laat vallen tijdens het dragen naar je auto. Neem liever een partner mee naar de tapijthandel. Met twee personen kan je het kleed aan de voor- en achterkant vastpakken en voorkom je een valpartij of een botsing met een scherp voorwerp.