Wat is een oldtimer of klassieker?
Officieel bestaat er voor de term oldtimer geen eenduidige definitie. Dit verschilt namelijk per automerk en zelfs per autoverzekeraar. Waar de ene verzekeraar een regel hanteerde dat de auto minimaal 15 jaar of ouder moest zijn (dit noemden ze dan doorgaans een youngtimer), legde de andere verzekeraar de grens bij 25 jaar en ouder. Deze laatste regel werd door de Belastingdienst normaal gesproken ook altijd gebruikt
Productie
Nog een voorwaarde om een auto het label oldtimer te mogen geven, was dat het model al geruim langere tijd niet meer werd geproduceerd. Hiervoor werd meestal eveneens de stelregel van 25 jaar gehanteerd. Bij andersoortige voertuigen zoals motorfietsen en bromfietsen gold hiervoor een periode van 30 jaar of langer.
Verhoging
Vanaf 2017 zijn de regels omtrent oldtimers echter wat aangepast en is de leeftijd inmiddels opgetrokken naar 30 jaar. Dit had te maken met het omzetten van Europese richtlijnen, welke nu één wet zijn geworden. Met deze wet zijn er nog een aantal andere regels bij gekomen, namelijk dat de desbetreffende auto tevens nog in originele staat moet zijn. Dat wil zeggen, de auto moet vrij zijn van grote aanpassingen. Ook mag het type niet meer in productie zijn. Voor auto’s die hierdoor net buiten de boot zouden gaan vallen is er echter wel een overgangsregeling van kracht gegaan. Dit heeft dus betrekking op auto’s die ten tijde van het veranderen van de regelgeving 25 jaar oud waren.
Wat betreft de wegenbelasting gelden er echter weer een aantal andere regels, waaronder een zogenaamde oldtimervrijstelling voor auto’s met een minimumleeftijd van 40 jaar. Deze regeling geldt echter wel enkel voor privévoertuigen.