Hoe werkt een automotor eigenlijk?
Bijzondere auto's

Hoe werkt een automotor eigenlijk?

Het hart van de auto is de motor – zonder motorblok heb je alleen een leuk frame, dat nergens heen gaat. Je bent vast verliefd op het aantal pk van je machine en de kracht van de auto onder je bips. Maar weet je wel hoe de motor van een auto werkt? Anders vind je hier een korte opfriscursus. Daarmee snap je hoe je bolide eigenlijk werkt en begrijp je wat de functie is van een paar belangrijke onderdelen.

Auto’s rijden op benzine

Echt waar joh? Ja, benzine is de brandstof voor je motor. Die wordt door leidingen uit de tank naar je motorblok gepompt. Daar komt de benzine samen met lucht terecht in één van de cilinders (holle buizen) van je motor. In die cilinder zit een zuiger die op en neer gaat. Als de zuiger omhoog gaat, perst hij het mengsel van benzine en lucht samen, waardoor het heel brandbaar wordt. En branden gaat het – door een vonk van de bougie in de cilinder. Het mengsel verbrandt heel snel. De gassen die daarbij vrijkomen, duwen de cilinder naar onderen. Dit gebeurt allemaal in minder dan een seconde – telkens komt er nieuwe benzine in de cilinder, die verbrandt en de zuiger omlaag drukt.

De functie van de zuiger en de krukas

De motor zet dus de verbranding van benzine om in een beweging van de zuiger. Die zuiger is verbonden met de krukas. Het is het belangrijkste onderdeel van je wagen, en als er iets mis is met de krukas, moet die absoluut gerepareerd worden. Als de krukas van je bedrijfswagen kapot is, kan je trouwens een bedrijfslening van Qeld.com aanvragen voor de reparatie ervan. Die krukas heeft een unieke vorm, waardoor de beweging van de zuiger de krukas een slag ronddraait. Omdat een auto vier of meer cilinders heeft, die allemaal de zuiger een slag verder draaien, is je krukas constant aan het ronddraaien.

De transmissie en versnellingen

Je zou kunnen denken dat de krukas direct de wielen van je wagen laat ronddraaien. Maar dat is niet zo: tussen die wielen en de krukas zitten de tandwielen van de transmissie. Door te schakelen sluit je telkens andere kleine of grote tandwielen aan op de krukas, waardoor de wielen sneller of langzamer gaan draaien. Zo kan je de draaibeweging van de krukas perfect gecontroleerd omzetten in draaiende wielen, en dus in een auto waarmee jij lekker soepel over de weg zoeft!