Davis Divan
Bijzondere auto's

Davis Divan

De Davis Divan, een bijzondere driewieler gebouwd door Davis Motorcar Company tussen 1947 en 1949. Helaas moeten we er wel bij vertellen dat de auto nooit op grote schaal in productie is genomen. Dit lag wonderbaarlijk genoeg niet aan de interesse in de auto, want die was er absoluut! Er werden maar liefst 300 pre-orders gedaan. Het kwam helaas doordat de fabrikant er gewoonweg niet in slaagde om de wagens te leveren aan de autodealers die ze hadden besteld. Daarnaast betaalde de fabrikant ook zijn personeel niet, wat de naam van het bedrijf natuurlijk niet ten goede kwam. Dit alles resulteerde in een rechtszaak waarbij Davis Motorcar Company door zowel zijn werknemers als de autodealers voor het gerecht werd gesleept. Het bedrijf werd dan ook veroordeeld en dit lag ten grondslag aan het feit dat er slechts 13 exemplaren van de Davis Divan zijn gemaakt. Op dit moment zijn daar nog 12 stuks van over.

De Davis Divan was voor een groot gedeelte gebaseerd op The Californian, een speciaal uitgevoerde driewielige roadster die gebouwd werd door Frank Kurtis. Nadat Davis in 1947 twee prototypes bouwde begon hij een strijdbare promotie- en publiciteitscampagne voor de wagen. Hij zorgde ervoor dat de auto in tal van tijdschriften kwam te staan en dat de auto onthuld werd in het Ambassador Hotel in Los Angeles, onder toeziend oog van veel publiek. Daarnaast maakte hij een promotiereis door de Verenigde Staten met de wagen.

Apart aan het verhaal van de onbetaalde werknemers is wel het feit dat Davis maar liefst 1,2 miljoen dollar ophaalde voor de productie van de wagens. De werknemers werden immers niet betaald, maar de wagens werden eveneens niet op grote schaal geproduceerd. Dit resulteerde in een liquidatie van de activa van het bedrijf waarmee belastingen werden betaald en Gary Davis zelf uiteindelijk werd veroordeeld voor grote diefstal en fraude. Zijn straf zat Davis uiteindelijk uit in een werkkamp.