Wat is een youngtimer?
Oldtimers en youngtimers

Wat is een youngtimer?

Officieel is er geen echte eenduidige definitie voor een youngtimer. Waar de ene verzekeraar een termijn hanteert voor auto’s ouder dan 10 jaar, hanteren anderen een leeftijd van 15 tot zelfs 25 jaar. Ben je dus geïnteresseerd in het aanschaffen van een youngtimer, vergelijk dan altijd even de voorwaarden van diverse verzekeraars om te kijken of de auto die je op het oog hebt valt onder deze regeling.

Dagelijks gebruik

Waar een oldtimer in feite niet geschikt is voor dagelijks gebruik, is een youngtimer dat wel. Oldtimerverzekeringen hanteren vaak een maximaal aantal kilometers dat er per jaar mee mag worden gereden en dat is natuurlijk voor het dagelijks gebruik niet interessant. Ook wordt er vaak als eis gesteld door de verzekeraar dat je naast een oldtimer minimaal ook een “normale” auto moet bezitten, waarmee je voorziet in jouw dagelijkse vervoer. Bij youngtimers is dat wel degelijk anders. Deze auto’s zijn juist wel zeer geschikt om dagelijks mee te rijden en zelfs voor ondernemers kan het een interessante keuze zijn om een youngtimer als auto van de zaak te kiezen.

Premievoordelen

Wanneer je een youngtimer wilt gaan verzekeren, zul je altijd even goed moeten letten op de voorwaarden voor dergelijke verzekeringen. Valt je auto binnen de regels van de verzekering, dan kan dit je namelijk een fiks premievoordeel opleveren. Wel kunnen er bepaalde beperkingen worden opgelegd wanneer je deze premievoordelen wilt genieten. Denk aan een maximaal aantal kilometers per jaar of aan het verplicht moeten hebben van een tweede auto die je als standaard wagen gebruikt.

Taxatiewaarde

Verzekeraars houden bij het verzekeren van een youngtimer rekening met de taxatiewaarde van je auto voor het bepalen van je premie. Waar bij een gewone autoverzekering de dagwaarde van de wagen wordt gehanteerd als deze total loss is, zal dit bij een youngtimer anders liggen. Heb je de youngtimer namelijk verzekerd op basis van de vastgestelde taxatiewaarde, dan zal dit het bedrag zijn dat de verzekering uit moet keren wanneer deze total loss verklaard wordt. Zorg er wel altijd voor dat je zeker weet dat je verzekering het taxatierapport accepteert!

Speciale youngtimer verzekering

Er zijn niet veel verzekeraars die een specifieke youngtimer verzekering aanbieden. Vaak kun je jouw auto wel verzekeren tegen de taxatiewaarde. Neem vooraf wel altijd eventjes contact op met je verzekeraar zodat je zeker weet dat alles correct is vastgelegd. Ook een taxatierapport van een erkende taxateur mag in dit geval niet ontbreken.