Wat is het voordeel van een youngtimer?
Oldtimers en youngtimers

Wat is het voordeel van een youngtimer?

Wanneer je denkt dat het rijden van een oude tweedehands auto onaantrekkelijk is, lees dan zeker even dit artikel. Want als we de term youngtimer erin gooien klinkt het direct al een stuk aantrekkelijker, niet waar? Het rijden van een zogenoemde youngtimer kan namelijk heel wat geld besparen, zeker voor ondernemers!

Oud tegenover nieuw

Je hoeft helemaal geen nostalgische inslag te hebben om de voordelen van een youngtimer in te zien. Voor veel ondernemers kan het namelijk zelfs verstandiger zijn om geen nieuwe auto, maar een gebruikte auto van de zaak aan te schaffen. De belangrijkste reden alleen al is dat een nieuwe auto direct een heleboel geld kost zodra deze op naam staat. En bij een youngtimer geldt nu eenmaal de regel dat deze minder waard is, dus ook minder kost.

De bijtelling

Wanneer je een zakelijke auto rijdt zul je de wagen waarschijnlijk ook voor privédoeleinden willen gebruiken. In dit geval krijg je te maken met de zogenoemde bijtelling. Je kunt je autokosten weliswaar aftrekken van de belasting, maar daartegenover staat wel dat je ieder jaar een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto op moet tellen bij je winst. En ja, de cataloguswaarde is de nieuwwaarde van de auto, ook al is deze inmiddels niet meer nieuw. Wanneer je even een beetje moeite doet om het een en ander uit te zoeken, kom je erachter dat het kopen van een zuinige auto doorgaans een lager bijtellingspercentage inhoudt. Dat klinkt aantrekkelijk en je zult automatisch denken dat een nieuwe (elektrische) auto dan dus voordeliger uitpakt. Echter, dergelijke zuinige auto’s hebben een hoge cataloguswaarde en dat betekent dus een hoge bijtelling. Daar komt dan nog bij dat we op dit moment nog geen idee hebben wat dergelijke auto’s over een jaar of vijf nog werkelijk waard zijn. Dit zou dus weleens nadelig kunnen uitpakken.

Premium model youngtimer

Een youngtimer is een auto van minimal 15 jaar oud. Zeker wanneer je gaat kijken naar youngtimers die destijds als premium-model verkocht zijn, kun je vast en zeker een mooie en degelijke auto aanschaffen voor een paar duizend euro. Doordat de nieuwwaarde van dergelijke auto’s stukken lager ligt dan de huidige generatie auto’s, scheelt dit dus aanzienlijk in je bijtelling. Houdt er echter wel altijd even rekening mee dat je een auto koopt waarvan de onderhoudshistorie bekend is en doe liefst zaken met een gerenommeerd en betrouwbaar bedrijf. Dit om de reparatie en onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden.