Oldtimerclubs en verenigingen
Oldtimers en youngtimers

Oldtimerclubs en verenigingen

Net zoals voor vele andere liefhebberijen en hobby’s, kunnen ook oldtimerliefhebbers en eigenaren terecht bij verenigingen en clubs. Zo is er allereerst de FEHAC, wat staat voor Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs. Deze federatie is opgericht in 1976, en is ontstaan vanuit een tiental clubs die zich inzetten voor klassieke personenauto’s. Zij hebben de handen ineen geslagen. De FEHAC profileert zich als belangenvereniging voor Nederlandse bezitters van klassieke voertuigen.

Internationaal gezien is er nog zo’n belangenvereniging welke de FIVA heet. FIVA staat voor Fédération Internationale des Véhicules Anciens. Dit is belangrijk te noemen gezien veel regelgeving rondom motorrijtuigen internationaal geregeld is in Brussel en wordt uitgevaardigd door de Europese Unie. De FEHAC is uiteraard op zijn beurt weer aangesloten bij de FIVA.

De clubs

Naast bovengenoemden bestaan er in Nederland een honderdtal kleinere oldtimerclubs. Verspreid door geheel Nederland vind je clubs welke veelal zijn op te splitsen in categorieën. Zo vind je verenigingen die speciaal zijn bedoeld voor Amerikaanse, Japanse en Russische oldtimers, maar ook clubs die volledig toegespitst zijn op legervoertuigen. Voor elke oldtimerliefhebber is er wel een oldtimerclub te vinden om zich bij aan te sluiten. Maar wat maakt het nou zo leuk om dit te doen?

Allereerst is er natuurlijk het uitwisselen van informatie met elkaar. Het bezitten en rijden van een oldtimer gaat over het algemeen gepaard met benodigde (technische) kennis over het voertuig. Wanneer een onderdeel aan het voertuig toe is aan vervanging, is het vaker niet dan wel gemakkelijk om dit te doen. Allereerst zul je aan het onderdeel moeten zien te komen en daarnaast zul je de kennis in huis hebben het onderdeel ook daadwerkelijk te vervangen. En waar er bij nieuwere auto’s online vaak voldoende technische kennis te vinden is, is dat voor oldtimers wel even andere koek. Deze kennis kun je dan onder andere proberen te verkrijgen bij andere leden van de oldtimerclub.

Ritten, rally’s en bijeenkomsten

Nog een erg leuke bijkomstigheid en wellicht voor de meeste oldtimereigenaren één van de belangrijkste, zijn de bijeenkomsten en oldtimerritten die regelmatig worden georganiseerd door dergelijke verenigingen. Tijdens zulke treffen komen de leden van de club bij elkaar en rijden bijvoorbeeld een vooraf vastgestelde route door het land. Het is machtig mooi om al die verschillende pareltjes bij elkaar te zien staan en rijden. Je kunt het vergelijken met een verzamelbeurs waarbij eigenaren kunnen pronken met hun waardevolste bezit, waar ze vaak jarenlang en honderden uren werk in gestoken hebben.

Zo wordt er sinds 1984 elke jaar een heuse Elfsteden Oldtimer Rally gereden. Tijdens dit eendaagse oldtimerevenement komen eigenaren met hun voertuigen vanuit Nederland, Engeland, België, Duitsland en Frankrijk samen om een Elfstedentocht te rijden. Met een maximum van 600 voertuigen is dit een spectaculaire rally en absoluut de moeite waard om eens te gaan kijken of wellicht zelfs aan mee te doen.