Peel P50
Bijzondere auto's

Peel P50

De Peel P50 is op zijn zachtst gezegd een erg bijzonder autootje te noemen. Niet alleen het uiterlijk van de wagen springt in het oog, maar ook de verdere eigenschappen vallen ver buiten de gebruikelijke “norm” wanneer het gaat om autovoertuigen.

De auto weegt bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan een normale auto. Met slechts 59 kilogram mag je deze auto scharen onder de vedergewichten van het transport. Een beetje brommer weegt namelijk al snel meer dan dat. De topsnelheid van de auto is er daarnaast niet een om over naar huis te schrijven. Met 61 kilometer per uur gaat deze niet veel sneller dan een gemiddelde bromfiets mag rijden. Daar komt dan ook nog eens bij dat het sterk wordt afgeraden om dergelijke snelheden te behalen met de auto. Zijn weinig stabiele karakter maakt dit namelijk niet echt veilig. Nog een bijzonderheid aan deze auto is dat achteruit rijden onmogelijk was. Wie wilde keren met de wagen diende uit te stappen, de auto op te tillen met een speciale hendel en de wagen op deze manier handmatig te keren. Nu snap je waarschijnlijk ook direct waarom de auto zo licht van gewicht was.

Heel veel exemplaren zijn er dan ook niet gebouwd van dit bijzondere vervoersmiddel. Slechts 47 stuks van dit dwergautootje kwamen in 1963 uit de fabriek van Peel Engineering LTD gerold. De motor in de wagen was dan ook slechts een DKW-bromfietsmotortje van 49cc wat erg veel lawaai maakte, waardoor je de “auto” eigenlijk beter zou kunnen scharen onder een veredelde bromfiets of zoals wij die in Nederland kennen, de typische brommobielen. Dit mini autootje heeft echter nog steeds de eervolle vermelding van kleinste productieauto ooit.